Bugün, 29 Nisan 2024 Pazartesi

Koman ve Erdoğan: Köy Enstitüleri, çölde oluşturulan vaha gibiydi”

Koman ve Erdoğan:  Köy Enstitüleri, çölde oluşturulan vaha gibiydi”

74. yıl önce kurulan Köy Enstitüleri'nin ilk mezunlarından Tevfik Koman(91) ve Sabri Erdoğan(87), O dönemleri” anlattı. Savaştepe Köy Enstitüsü'nden mezun olan Koman ile Akpınar Köy Enstitüsü'nü bitiren Erdoğan, Köy Enstitüleri kapatılmasaydı, Türk

74. yıl önce kurulan Köy Enstitüleri'nin ilk mezunlarından Tevfik Koman(91) ve Sabri Erdoğan(87), O dönemleri” anlattı. Savaştepe Köy Enstitüsü'nden mezun olan Koman ile Akpınar Köy Enstitüsü'nü bitiren Erdoğan, Köy Enstitüleri kapatılmasaydı, Türkiye'nin eğitim-öğretimi bugün çok daha iyi bir noktada olurdu” dediler. Koman ve Erdoğan, fakir ailelerin çocukları olarak Köy Enstitüleri'nden başka bir okulda eğitim-öğretim görme olanağına kavuşmalarının olanaksızlığına dikkati çekerlerken, şunları söylediler:
Köy Enstitüleri'nde öğretmenlerimiz çok değerliydi ve bizleri çok iyi yetiştirdiler. Yaşayarak ve üretim içinde öğrendik. Köy Enstitüleri, çölde oluşturulan vahalar gibiydiler. Ancak bu okullar başta köy ağaları olmak üzere egemen güçlerin işine gelmediği için 10-12 yıl içinde kapatıldılar ve ülkemizin aydınlık eğitim-öğretime ulaşmasına engel oluşturuldu.”
Koman ve Erdoğan, Köy Enstitüleri'nde okudukları yıllarda, okullarının arazileri içinde her çeşit tarım ürünü yetiştirerek, bunları kendilerinin yediklerini, ayrıca her öğrenciye de bir müzik aleti çalmanın öğretildiğini sözlerine eklediler.
Önder Balıkçı


Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 15 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı